Testbericht van de Kees Mooiweer   

Over mij

Het duivenmelken is mij met de paplepel ingegoten. Ik kom namelijk uit een echte duivenmelkersfamilie. Mijn oom Harm en mijn vader Evert zijn gevestigde namen in de duivensport. Van hen heb ik alle kneepjes van het vak geleerd. Dit heeft ertoe geleid dat ik in mijn jeugd ben uitverkozen tot beste jeugdliefhebber van Nederland.

 

Eenmaal uit het ouderlijk huis ben ik in 1996 zelfstandig gaan werken met postduiven. De duiven van mijn vader en mijn oom staan nog steeds aan de basis van mijn kolonie. Mijn grootste trots is mijn duif Naomi, een duif waarmee ik mooie overwinning mee behaalde.

 

Eerste duiven

De duiven van mijn vader Evert (“De Bonte”) en mijn oom Harm (de Verbart duiven) staan aan de basis van mijn duivenkolonie. Later kreeg ik via Van der Vlag de 263. Samen met Verbartduivin 156 heeft dit koppel veel goede duiven gegeven. Hieruit komt de zogenaamde Bontensoort. Deze duiven presteren op alle afstanden formidabel. Vervolgens zijn er steeds meer duiven gekomen, zoals de Koopmanduiven van Bert Keen en duiven van Bert Berends en Rene Hidding. Voor de overnachting heb ik duiven van Henk de Bree. De laatste jaren heb ik veel aandacht besteed aan de kwaliteit van mijn duivenpopulatie. En met succes! Mijn toppertje Naomi heeft de 1e NPO Chantilly behaald in 2008.

 

Kweek

Mijn duiven worden allemaal eind december tot begin februari gekoppeld. De eieren van de kwekers gaan naar de vliegduiven. Als de jongen 24 dagen oud zijn dan gaan ze samen met de duivinnen naar het jongenhok. Na drie weken worden de kweekduivinnen aan den vliegdoffers gekoppeld en de kweekdoffers aan de vliegduivinnen.

 

Vliegen

Ik vlieg met 23 doffers en 24 duivinnen .

 

Voeren

Ik voer mijn duiven altijd met volle bakken voedsel, een mengeling van Keen Ultralight en Matador Olympiade vlieg. Daarnaast voeden we ze bij met alle noodzakelijkheden. De duiven krijgen iedere dag schoon grit.

 

Jongen

In het begin worden de duivinnen redelijk donker gehouden. Later in het seizoen wordt dit opgeheven. De jongen worden 2 weken na het spenen verduisterd; dit duurt ongeveer 10 tot 12 weken. Voordat de vluchten beginnen worden ze gelapt. En ook tijdens de eerste vluchten gaan ze nog de mand in. Maar tijdens de NPO-vluchten stop ik hiermee. De verzorging van de jongen is grotendeels gelijk aan die van de ouderen. Ook zij vliegen één keer per dag, maar dan meestal ’s morgens.